-  Rice cake to
Ttoekbokki

250gr tepung beras
30 gr tepung sagu
1/2 tsp salt
270 ml air panas mendidih
Minyak bijan secukupnya
Periuk stim dg air panas
Cara nye
Campur tepung beras. Tepung sagu, salt dalam mangkuk
Dan masukkan air panas mendidih semuanya ,, Gaul rata,,,hingga menjadi dough yang  Di Tekan dg jempol tangan  lunak Dan tak melekat .... Kemudian letak dalam pinggan yang sebelum si olesi dg minyak bijan ..Rata kan dalam bulat tipis ..seperti cake tipis bulat...stim dg air yg telah mendidih ...stim dalam masa lebih kurang 30menit
Setelah masa berlalu ...angkat ..potong cake bulat dalam 4 bagian dan ambik dalam satu potong ..guna kan Papan Dan olesi dg minyak bijan dan stick utk mengetuk2 cake rice hingga leper dan dg melipat adonan cake dg diketuk2 hingga licin ... BuAt adonan bulat ...gilis dengan tangan hingga menjadi bulat panjang dg size satu jari ... Potong ...dalam size 4cm atau lebih ,,..hingga habis .boleh di Simpan rice cake ikut kita gunakan ..moga  boleh paham 🤗
Info dari you tube

#ricecakettoekbokki
#ttoekbokki
#homemade
#kualalumpur
#sayamasaksayamakan
#sayamasak - #regrann